Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ залишив облікову ставку на рівні 30 %

31 липня 2015, 10:05
1432
3
Реклама

Правління Національного банку на засіданні 30 липня вирішило залишити незмінній облікову ставку на рівні 30 %.

На засіданні відбулося обговорення макроекономічної ситуації, стану грошово-кредитного ринку, прогнозу подальшого розвитку ситуації і можливої зміни монетарних інструментів. Було відмічено поступове зниження інфляційного тиску : в червні продовжилося уповільнення споживчої інфляції - приріст індексу споживчих цін склав 0.4% в порівнянні з 2,2% в попередньому місяці. Темп базової інфляції також сповільнився до 0,4% в червні (в порівнянні з 4,6% в квітні і 1,9% в травні).

Як повідомляється, стримуючий вплив на цінову динаміку відбувався, зокрема, за рахунок підвищення збалансованості валютного ринку. На міжбанківському і готівковому сегментах валютного ринку в липні, як і в попередні два місяці, попит на іноземну валюту був нижчий, ніж її пропозиція, - тому коливання ринкового курсу гривні до долара США відбувалися в досить вузькому діапазоні.

"За умов стійкого зниження інфляційних ризиків ми перейдемо до пом'якшення грошово-кредитної політики в найближчій перспективі", - сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева.

За інформацією НБУ

Облікова ставка НБУ складає 30 % з 4 березняколи була істотно підвищена (з 19,5 %) для запобігання деструктивним процесам на грошово-кредитному ринку.

Облікова ставка - найнижча серед процентних ставок НБУ і є базовим індикатором оцінки вартості грошових ресурсів. Зокрема, по ній здійснюються операції по підтримці ліквідності банків на тендерах по рефінансуванню. Облікова ставка є орієнтиром вартості позикових засобів - змінюючи її розмір, НБУ надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики і рішучості намірів належним чином виконувати свою основну функцію по забезпеченню стабільності гривні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини