Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності порядок оплати перших 5-ти днів лікарняного

17 липня 2015, 16:53
6171
2
Автор:
Реклама

Сьогодні, 17 липня, набув чинності Порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок засобів працедавця, затверджений постановою Кабміну від 26 червня 2015 року № 440.

Оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється по основному місцю роботи застрахованої особи і за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Основою для оплати днів тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатностіа у разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатностізавірена підписом керівника, скріпленим друком по основному місцю роботи.

Дні тимчасової непрацездатності не оплачуються на підставах, передбачених ст. 23 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Дні тимчасової непрацездатності оплачуються залежно від страхового стажу: за перші 5 днів і починаючи з 6-го дня 50 % середньої зарплати для страхового стажу до 3 років; 60 % - від 3 до 5 років; 70 % - від 5 до 8 років; 100 % - понад 8 років.

Застраховані особи, страховий стаж яких за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку складає, за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, менше 6-ти місяцівмають право на оплату днів тимчасової непрацездатності в розмірі, який визначається виходячи з нарахованої зарплати, з якою сплачуються страхові внески, але не перевищує з розрахунку на місяць розміру мінімальної зарплати, встановленої законом в місяці настання страхового випадку.

Сума оплати днів тимчасової непрацездатності з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якою сплачувалися страхові внески до Фонду соціального страхування.

Числення середньої заробітної плати для здійснення оплати днів тимчасової непрацездатності робиться відповідно до Порядком числення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

Витрати, пов'язані з оплатою днів тимчасової непрацездатності, відносяться до витрат підприємств, установ, організацій, а для бюджетних установ - до їх витрат за відповідним кодом економічної класифікації витрат бюджету.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини