Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про збільшення площі квартири без згоди інвестора

9 липня 2015, 13:32
2499
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 24 червня 2015 року розглянув справу 6-88цс15 по позову про видачу документів на новозбудовану квартиру, площа якої була збільшена. Сторони не зійшлися у розмірі доплати.

Роз'яснено, що при досліджуючи зміст правовідносин сторін договору, суди повинні виходити з умов договору, його буквального і логічного змісту, з намірів сторін саме того договору, з приводу якого виникла суперечка, а також з того, що сторони правовідносин повинні діяти сумлінно.

Проте, дійшовши висновку, що відповідач, що діяв за договором доручення про залучення інвестицій у будівництво житла, діяв від імені інвестора-генпідрядника, суд виходив не з умов договору між відповідачем і позивачами, з приводу якого виникла суперечка, а з умов договору між відповідачем і генпідрядником, на якого немає посилання в спірному договорі.

Отже, суди порушуючи ст.ст. 11, 509 ГКприймаючи рішення, не звернули увагу на зміст договору, ув'язненого сторонами, і не застосували до цих правовідносин вказані норми матеріального права, що підлягають застосуванню. Встановивши наявність договірних правовідносин і факт перевищення розміру житлової площі квартири в порівнянні з вказаною в договорі, суди не звернули увагу на наступне.

Згідно ст. 526 ГК зобов'язання повинне виконуватися належним чином відповідно до умов зобов'язання і вимог закону, інших правових актів. В той же час сторони можуть по взаємній згоді змінити умови договору, якщо інше не встановлене договором або законом. При цьому зміна або розірвання договору здійснюється в тій же формі, що і договір, який змінюється або розривається, якщо інше не встановлене договором або законом.

Проте якщо ця умова істотно міняє умови договору, то ці обставини є істотними. Позивачі мали право не прийняти виконання договору і відмовитися від нього, якщо це встановлено договором або законом.

Враховуючи зміст позовних вимог, обов'язковість умов договору для виконання, балансу інтересів обох сторін договору слід зробити висновок, що збільшення без згоди інвестора житлової площі квартири, яка має бути передана інвесторові за умовами договору інвестицій, не позбавляє права зобов'язану сторону договору передати вказану квартиру інвесторові, а інвестора - сплатити збільшену площу на умовах договору, якщо він прийняв виконання договору або вимагає його виконання в судовому порядку.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини