Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС роз'яснила, як застосовуються РРО при продажі товарів через інтернет

10 червня 2015, 15:30
1907
0
Автор:
Реклама

ГФС роз'яснила нюанси застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажі товарів (послуг) через інтернет.

Законом про застосування РРО (далі - Закон № 265) визначені правові принципи застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці і представників суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій і безготівковій формі. Встановлення норм по незастосуванню РРО в інших законах, окрім Податкового кодексуне допускається.

Слід зазначити, що Законом № 71 - VIII були внесені істотні зміни в правила розрахунків за товари (послуги), реалізовані через мережу Інтернет.

Так, п. 2 ст. 3 Закони № 265 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій і безготівковій формі, зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням Інтернету, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Одночасно із Закону № 265 виключений п. 13 ст. 9 відносно звільнення від застосування РРО і РК при продажі товарів в системах електронної торгівлі, тобто в Інтернеті.

Тобто суб'єкти господарювання при продажі товарів в Інтернеті, у тому числі фізособи - підприємці - платники єдиного податку 2 і 3 груп (починаючи з визначеного Податковим кодексом для кожної групи терміну), повинні застосовувати РРО і видавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми.

ГФС привела декілька прикладів розрахунків за реалізовані товари в мережі Інтернет.

Приклад 1.

Громадянином в інтернет-магазині був замовлений кондиціонер для власних потреб. За умовами договору доставку товару забезпечує продавець.

В цьому випадку, згідно вимог Закону № 265, інтернет-магазин зобов'язаний забезпечити видачу покупцеві розрахункових документів (чеків), що підтверджують сплату громадянином грошей за реалізований йому інтернет-магазином кондиціонер. При цьому є 2 способи видачі громадянинові такого розрахункового документу (чека).

Перший спосіб передбачає видачу громадянинові розрахункового документу (чека) за допомогою кур'єрської служби, яка може бути як сторонньою організацією, так і структурною одиницею інтернет-магазину.

Інший спосіб видачі громадянинові розрахункового документу (чека) - пробиття його через зареєстрований на інтернет-магазин портативний РРО при передачі громадянинові придбаного кондиціонера і сплаті ним грошових коштів за його придбання.

Приклад 2.

Громадянином у розробника замовлено комп'ютерну програму. За умовами договору доставка і установка такої програми здійснюється через інтернет. Також через інтернет у безготівковій формі робиться сплата грошових коштів за її отримання (шляхом перерахування коштів з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок).

В цьому випадку, враховуючи, що розрахунки здійснювалися у безготівковій формі (наприклад, за допомогою платіжних карт MasterCard, Visa), РРО не застосовується.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини