Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госгеокадастр розповів, навіщо ухвалений Закон про уніфікацію землевпоряджувальної документації

8 червня 2015, 11:05
1047
1
Реклама

Верховна Рада 2 червня ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно визначення складу, змісту і порядку узгодження документації по землеустрою".

Держслужба з питань геодезії, картографії і кадастру роз'яснила, що прийняття цього документу дозволить встановити єдині правила і підходи у сфері землеустрою і усунути розбіжностіякі досі існували в чинному законодавстві.

У різних законах, регулюючих земельні стосунки, одна і та ж документація по землеустрою називається по різному і містить різні підходи до її узгодження і твердження.

Так само як термінологія, відрізняється і практика. Зараз законодавство лише вказує, що затвердження документації по землеустрою проводиться в порядку, встановленому Земельним кодексом, Законом "Про землеустрій" і іншими законодавчими актами, тоді як порядок ніяким законом не визначений.

Тому землевпорядники, не маючи законодавчо певних орієнтирів і правил, працюють в основному керуючись історичними традиціями, що склалися в тому або іншому регіоні. При цьому правила гри можуть істотно відрізнятися: органи виконавчої влади і місцевого самоврядування, виходячи виключно з місцевих традицій, вимагають або не вимагають надання дозволу на розробку документації, стверджують або не затверджують розроблену документацію, а якщо стверджують, то роблять це або до, або після ухвалення рішення про надання земельної ділянки у власність або користування.

Таке різноманіття практик створювало корупційні можливості для недобросовісних учасників ринку і чиновників, які можуть трактувати законодавство у вигідний для себе спосіб.

Ухвалений Закон, який чекає підпису Президента, вводить єдину термінологіюуточнює види документації по землеустрою, визначає їх склад і зміст.

Також визначений винятковий перелік суб'єктів, що здійснюють узгодження і твердження конкретних видів документації по землеустрою і врегульований порядок такого узгодження. Тому громадяни, які в майбутньому зіткнуться з незаконними вимогами чиновників, зможуть апелювати до чітких норм законодавства.

"Ми розробляємо проекти землеустрою з 90-х років, а їх зміст досі не був врегульований на законодавчому рівні. Це нонсенс. В результаті можна виставити претензії до будь-якого проекту, тим паче, що його зміст нічим не регламентований- характеризує поточний стан речей голова Госгеокадастра Максим Матиюк. - Чітке визначення цього питання відразу зменшить корупційні риски і сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату у сфері земельних стосунків".

Джерело: Госгеокадастр

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини