Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Створення ГБР посилить протистояння між представниками влади, - думка

3 квітня 2015, 10:29
1095
1
Автор:
Реклама

Законопроект № 2114 "Про Державне бюро розслідувань" поданий до парламенту з метою створення нової структури, головним завданням якої має бути запобігання, виявлення і розслідування особливо тяжких злочинів.

Читайте детальніше про проект: У Україні буде створено Державне бюро розслідувань.

"З точки зору територіальної цілісності і державної безпеки - створення такої структури може бути позитивним, проте визначені в запропонованому законопроекті завдання формують передумови для протистояння між представниками влади. Зокрема, це закладено в порядку призначення Директора ГБР і повноважень ГБР по проведенню розслідувань відносно керівництва і службовців Національного антикорупційного бюро", - відмічає Владислав Кочкаровкерівний партнер ЮК Prove Group.

Юрист вважає, що набагато коректніше акценти були визначені аналогічним законопроектом № 3042який вносився на голосування в 2014 році. Їм передбачалося, що однією з цілей створення ГБР є боротьба із зрощенням бізнесу і влади, боротьба з корупцією і особливо тяжкими злочинами. Тепер же частина завдань ГБР, зокрема, по боротьбі з корупцією, перейшла до повноважень Національного антикорупційного бюро. У ГБР залишилися функції по розслідуванню окремих особливо тяжких злочинів, діяльності злочинних і терористичних угрупувань, і додана функція контролю за діяльністю чиновників НАБ.

"Виникає певне логічне непогодження - замість того, щоб послідовно наводити лад в країні і боротися з корупцією, зусилля докладаються для контролю за діяльністю чиновників Національного антикорупційного бюро- відмічає В. Кочкаров. - Можна припустити, що влада не довіряє власному оточенню, і завчасно створює механізми впливу або, можливо, і тиски на нього через правоохоронну систему".

Аспектом, на який варто звернути увагу, юрист називає те, що в умовах фінансової кризи і скорочення державного апарату пропонується створення нової структури, функції якої на цьому етапі виконує СБУ. Крім того, якщо кожна чергова структура здійснюватиме контроль над знову створеною, ні бюджету країни, ні кредитів МВФ не вистачить для покриття фінансових витрат на чиновницький апарат.

На думку В. Кочкарова, законодавець демонструє досить недалекоглядний підхід в написанні законів "для себе", адже при цьому політики повністю забувають про простих українців, яких торкнулася і війна на сході країни, інфляція і нестабільна політична ситуація, а концентруються на перетягуванні каната в питанні, хто за ким наглядатиме.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини