Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особа, що отримала інвалідність внаслідок проходження військової служби, не може вважатися інвалідом війни

Реклама

Якщо інвалідність не пов'язана з виконанням обов'язків військової служби в контексті ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (під час військових дій), а отримана в результаті проходження військової служби, особа не може вважатися інвалідом війни. Такого висновку дійшов ВСУ при рассмотрени поділа № 21-528а14 по позову до управлениею праці і соціального захисту населення Слов'янської міської ради Донецької області про визнання незаконним і відміні акту індивідуальної дії (протоколу робочої групи про перевірку правильності встановлення статусу інваліда війни).

ВСУ роз'яснив, що винятковий перелік осіб, що відносяться до інвалідів війни, визначений ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". До інвалідів війни віднесені особи, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, отриманих при захисті Батьківщини, виконанні обов'язків військової служби, пов'язаних з перебуванням на фронті, в районі військових дій, в період громадянської і Великою Вітчизняною воєн або з участю у бойових діях в мирний час, з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, з участю у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, інших поразок ядерний матеріалом.

Частиною 5 ст. 2 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачено, що термінову військову службу громадяни України проходять відповідно до законів України у Збройних Силах і інших військових формуваннях з метою отримання військово-облікової спеціальності, придбання практичних навичок і умінь для озброєного захисту Вітчизни. Отже, за правилами цієї норми проходження термінової служби з метою отримання військово-облікової спеціальності, придбання практичних навичок і умінь не є тотожним участі у бойових діях і захисті Батьківщини у розумінні ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

ВАСУ ці норми не застосував. Між тим, надання статусу інваліда війни відповідно до ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантіях їх соціального захисту" безпосередньо пов'язано з визначенням самого поняття "Ветеран війни", яке міститься в ст. 4 справжні Закони. Ветеранами війни є особи, що брали участь в захисті Батьківщини або у бойових діях на території інших держав.

На думку колегії суддів Судової палати у адміністративних справах ВСУ, інвалідність позивача не пов'язана з виконанням обов'язків військової служби в контексті ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (під час військових дій), а отримана в результаті проходження військової служби, а тому він не може вважатися інвалідом війни.

Без уваги касаційного суду залишилося і те, що ВСУ у іншій справі вже зробив висновок про відсутність у позивача підстав для отримання статусу інваліда війни стосовно вимог ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Нагадаємо, що згідно змінам Закону "Про статус ветеранів війни, гарантіях їх соціального захисту" статус інваліда війни можуть отримати обличчя, які стали інвалідами внаслідок поранень або інших ушкоджень здоров'я, отриманих під час масових акцій громадського протесту у Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини