Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про реалізацію іпотечного майна на торгах

2 лютого 2015, 09:00
1676
0
Автор:
Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 28 січня 2015 року було розглянуто справу № 6-199цс14 о визнанні недійсними публічних торгівпротоколу про проведення публічних торгів по реалізації нерухомого майна, акту про реалізацію нерухомого майна, свідоцтва про придбання нерухомого майна на торгах і відміни держреєстрації права власності.

ВСУ сформулював правову позицію на основі аналізу норм Закону "Про старанне виробництво" і Тимчасового положення про порядок проведення публічних торгів по реалізації заарештованого нерухомого майнаякими визначений загальний порядок реалізації нерухомого майна з публічних торгів, і ст.ст. 33, 41-49 Закону "Про іпотеку"якими визначений спеціальний порядок реалізації з публічних торгів предмета іпотеки, з точки зору колізії загальної і спеціальної норм.

У разі, коли публічні торги з продажу майна проводилися у виконання судового рішення про стягнення кредитної заборгованості, а судове рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки відсутнє, то при рішенні судом питання про наявність або відсутність порушення встановлених законодавством правил проведення торгів норми Закону "Про іпотеку" до спірних правовідносин не застосовуються, а використовуються загальні нормирегулюючі правовідносини по реалізації нерухомого майна з публічних торгів, - норми Закону "Про старанне виробництво" і Тимчасового положення.

Аналогічна правова позиція була висловлена ВСУ при розгляді справи № 6-174цс14.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини