Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропонований ще один законопроект про володіння зброєю

Реклама

У Верховній Раді за ініціативою 31 народного депутата зареєстрований законопроект № 1135-1 про цивільну зброю і боєприпаси, який був розроблений збройовим співтовариством України за ініціативою Української асоціації власників зброї.

Відмітимо, Асоціація пропонувала закріпити в Конституції право на вільне володіння вогнепальною зброєю. Також Асоціація розкритикувала законопроект № 1135 "Про вогнепальну зброю цивільного призначення", поданий Сергієм Каплиным.

Законопроект № 1135-1 визначає категорії зброї і боєприпасів, звернення яких в Україні пропонується врегулювати. Заплановано створення Єдиного державного реєстру зброї України - єдиної державної інформаційної системи, що містить відомості про права на зброю, а також про об'єкти і суб'єктів цих прав. Придбана зброя реєструватиметься в реєстрі на місці його продажу.

Згідно з проектом, продаж цивільної зброї і боєприпасів в Україні здійснюються суб'єктами господарської діяльності, які мають ту, що відповідає ліцензію на цей вид діяльності.

Право на отримання дозволу на зброю другої, третьої і четвертої категорії мають дієздатні, психічно здорові, несудимі громадяни України, говориться в проекті. Для отримання дозволу на зброю громадянин зобов'язаний буде подати в орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері державної реєстрації прав на зброю по місцю своєї реєстрації :

- заява встановленої форми;
- медичну довідку (висновок) установи охорони здоров'я про те, що по фізичному і психологічному стану здоров'я особа може володіти зброєю;
- довідку про проходження курсів власників зброї;
- договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника вогнепальної зброї;
- оригінал і копію паспорта громадянина України;
- документ, що підтверджує оплату послуг з видачі дозволу.

Також в законопроекті пределены основи для видачі дозволу на зброю. Передбачено підтвердження права на володіння зброєю - впродовж 5 років з дати отримання дозволу на зброю, або з дати попереднього підтвердження права на володіння зброєю.

У проекті вказано, що зброя може бути використана для необхідної оборони. У Карному кодексі пропонується передбачити, що застосування зброї не тягне карну відповідальність, якщо здійснено для запобігання протиправному насильницькому вторгненню в житло або інше володіння особи (включаючи транспортний засіб), або місце законного тимчасового перебування особи, незалежно від тяжкості шкоди, заподіяної тому, що зазіхає.

Кодекс про адміністративні правопорушення пропонується доповнити ст. 174-1, що передбачає відповідальність за порушення встановлених вимог відносно цивільного обороту зброї.

Законопроектом передбачено обов'язкове страхування цивільно-правовій відповідальності власників вогнепальної зброї.

Також з Закону "Про правовий режим надзвичайного стану" пропонується виключити норму про можливість вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної і холодної зброї і боєприпасів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини