Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як порушувалися права людини в 2014 році?

10 грудня 2014, 14:52
833
3
Реклама

Представники Українського союзу Хельсінкі з прав людини відмічають наступні негативні тенденції у сфері прав людини в 2014 році:

- зневага до судової влади і бажання управляти нею;

- жодна з необхідних реформ у сфері прав людини (судова, карній юстиції, освітня і так далі) фактично не зрушилася з місця, єдине виключення - ухвалення нового закону про прокуратуру;

- Закон "Про очищення влади" є швидше популістським, а деякі його положення суперечать рекомендаціям Ради Європи, практику ЕСПЧ у люстрационных справах, принципах міжнародного права. Зокрема, він передбачає тотальне звільнення усіх без виключення посадових і службових осіб, що є явно необгрунтованим, багато його процедур закладають системні порушення прав людини;

- усі законопроекти, які мають на меті зробити ефективнішою боротьбу з сепаратизмом (про превентивне затримання, про особливий режим досудового розслідування в районі АТО та ін.), порушують Конституцію і міжнародні стандарти прав людини;

- проблеми з бідністю придбали нову гостроту, а держава виявилася не готовою прийняти нові виклики. Уряд в 2014 році "заморозив" розміри мінімальних стандартів, що при рості цін привело до подальшого зубожіння населення. Крім того, триває поглиблюватися різниця в прибутках багатих людей і бідних;

- незважаючи на певні зусилля держави, цього року виникли істотні проблеми з соціальним захистом внутрішньо переміщених осіб, а також військовослужбовців і інших осіб, задіяних в АТО. У законодавчій площині істотних змін, які вплинули б на стан соціального забезпечення, не сталося, хоча реформування сфери соціального забезпечення залишається украй актуальним питанням.

З позитивних моментів названо прийняття прогресивних змін до Карно-старанного кодексу, які сприяли відкритості установ виконання покарань. Тепер право безперешкодних візитів туди мають депутати парламенту, їх помічники, і разом з ними лікарі і журналісти. Ці зміни поліпшили можливість телефонного зв'язку засуджених з їх рідними і дозволили тривалі побачення довічно позбавленим свободи.

В цілому правозахисники відмічають, що, незважаючи на численні помилки, впродовж 22 лютого - 30 листопада вдалося здолати політичну і економічну кризу, наново створити боєздатні збройні сили і органи безпеки, створити і підготувати добровольчі загони міліції, які разом з Національною гвардією і спецпідрозділами МВС рятували країну, не допустити географічного розширення конфлікту з РФ за межі Донбасу.

Досягненням є і успішно проведені позачергові вибори Президента 25 травня і позачергові вибори парламенту 26 жовтня. Значно успішніше і ефективніше стала співпраця урядових і муніципальних органів з громадськістю. Хороший розвиток отримала волонтерська діяльність, яка показала приклади кращих зразків громадської солідарності.

В той же час, військовий конфлікт, який забирає усі сили і засоби, інерція політичної системи, корупція в державних і місцевих органах, відсутність реформ не дають можливості для розвитку країни, яка зовсім недалеко пішла від олігархічного режиму Януковича, і тому зберігаються численні погрози для прав людини і засадничих свобод.

Джерело: УХСПЧ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини