Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про люстрацію опублікований

15 жовтня 2014, 09:30
2004
7
Реклама

15 жовтня 2014 року в офіційній пресі опублікований Закон України від 16 вересня 2014 роки № 1682 - VІІ "Про очищення влади".

Законом определяюся правові і організаційні основи проведення перевірки державних службовців і прирівняних до них осіб, посадовців органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів. Перевірка також здійснюватиметься для осіб, які претендують на держпосади.

Опеределены посадидо яких застосовуватиметься люстрація. Це Прем'єр-міністр і інші міністри, керівники госоргранов, Генпрокурор, посадовці прокуратури, голова і посадовці СБУ, податкової, члени УСЮ, судді, члени ЦВК, керівники держпідприємств і так далі. Не застосовується люстрація до Президента (окрім Януковича), народних депутатів, суддів КСУ, виборних посад місцевого самоврядування і тому подібне

Зокрема, передбачено, що особи, які сукупно займали не менше 1 року керівні посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року (тобто, під час президентства Віктора Януковича)будуть звільнені із займаних посад в течію 10 днів після набуття чинності Закону. При цьому на 10 років вони будуть усунені від влади і не зможуть обіймати чиновницькі посади.

Під такий критерій люстрації підпадають Президент України, Прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голова Національного банку, АМКУ, ФДМУ та ін., також глави ОГА, усі їх заступники і усі глави РГА, які працювали в указаний час, а також ті, хто працював в період Євромайдану і не звільнилися за власним бажанням.

Крім того, чиновники підпадуть під люстрацію, якщо вони:

- були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії СРСР або на керівних посадах ЦК ЛКСМУ і вище;

- були штатними працівниками або негласними агентами КДБ СРСР, інших союзних республік СРСР, Головного розвідувального управління Міністерства оборони СРСР, що закінчили вищі учбові заклади КДБ СРСР (окрім технічних спеціальностей);

- співпрацювали із спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації або своїми рішеннями, діями або бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на підривання основ національної безпеки, оборони або територіальної цілісності України;

- закликали публічно до порушення територіальної цілісності і суверенітету України;

- розпалювали міжнаціональний розбрат;

- своїми протиправними рішеннями, діями або бездіяльністю привели до порушення прав людини і засадничих свобод, визнаних рішенням Європейського суду з прав людини і так далі

Зокрема, під люстрацію потраплять правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання і відкривали судочинства проти учасників Євромайдану, а також ті, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

Усі чиновники і керівники державних підприємств пройдуть майнову люстрацію - будуть перевірені їх і членів їх сімей декларації і майно на предмет законних джерел походження засобів для придбання такого майна за час перебування на посадах. Ті, хто не пройде цю перевірку, будуть звільнені із займаних посад без права повернутися у владу впродовж 10 років.

Органом, уповноваженим на забезпечення проведення перевірок, є Міністерство юстиції України. Не пізніше чим впродовж місяця з дня набуття чинності Закону утворює дорадчий громадський орган з питань люстрації для забезпечення здійснення громадського контролю за процесом очищення влади, до складу якого повинні входити представники ЗМІ і громадськості. Нагадаємо, Мінюст вже шукає майбутніх членів Громадського радого з люстрації.

Читайте також: Уряд приступає до виконання Закону про люстрацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини