Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді хочуть більше грошей

10 вересня 2014, 11:33
575
17
Реклама

Рада суддів України, Верховний Суд України і Державна судова адміністрація звернулися з листом до Прем'єр-міністра Аресению Яценюку, в якому просять врахувати в проекті "Про Державний бюджет України на 2015 рік" проблеми фінансового забезпечення судочинства.

У листі говориться про недостатню оплату праці працівників апаратів судівякі є державними службовцями. Судді підрахували, що передбачені проектом Держбюджету-2015 об'ємів витрат на оплату праці в судовій системі можуть забезпечити середньомісячну зарплату працівникам апаратів судів тільки у розмірі 3400 гривен (тоді як середньомісячна заробітна плата працівників сфери держуправління на сьогодні складає 3677 гривен).

Крім того, згідно показників проекту Державного бюджету на 2015 рік, витрати на оплату комунальних послуг і енергоносіїв забезпечені лише на 73%, що серйозно ускладнить функціонування судів.

А капітальні витрати для судової системи в проекті взагалі не передбачені, відмічають судді, і жто при тому, що існують серйозні проблеми із забезпеченням судів належними приміщеннями і комп'ютерною технікою для організації судочинства відповідно до норм процесуального законодавства.

Не менш хвилює суддів і питання суддівської винагороди. У листі нагадується, що незалежність судді забезпечується, окрім іншого, його належним матеріальним забезпеченням. Судді не згодні з обмеженням винагороди 15 розмірами мінімальної заробітної плати, і відмічають: оплата без обмежень додатково зажадає тільки 166,8 мільйонів гривен.

Законом про внесення змін до Держбюджету-2014 від 31.07.2014 № 1622 - VII встановлене, що максимальний місячний розмір суддівської винагороди обмежується (тобто, не повинен перевищувати) 15 розмірами мінімальної заробітної плати. Детальніше: Скільки платять суддям?

Тому у А. Яценюка просять врахувати ці пропозиції і додаткову потребу бюджетних призначень Державної судової адміністрації України в сумі 514,6 млн грн. у проекті Державного бюджету України на 2015 рік.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини