Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Контроль за продуктами стане європейським

Реклама

Верховна Рада прийняла нову редакцію Закону "Про безпеку і якість харчових продуктів" під назвою "Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів", і внесла зміни в ряд інших законів (на основі законопроекту № 4179а).

Запропоновані зміни торкаються уточнення термінів і їх визначень у сфері харчових продуктів, здійснення повноважень центральних органів виконавчої влади, у тому числі - відносно вимог до процедур державного контролю харчових продуктів на ринку України і імпортної продукції, відміна деяких дозвільних процедур, впровадження принципів реєстрації джерел ГМОа не продуктів, зроблених з них, встановлення юридичної відповідальності за правопорушення у відповідній сфері.

Закон ухвалений з метою гармонізації із законодавством ЄС. Передбачено створення єдиного контролюючого органу для усієї харчової продукції, встановлення механізму саморегуляції операторами ринку на основі загальних вимог законодавства по гігієні харчових продуктів.

Закон, за винятком деяких норм, набуде чинності через рік після офіційної публікації. Харчові продукти і інші об'єкти санітарних заходів, які відповідають вимогам, що діяли до набуття чинності Закону, але не відповідають його вимогам, можуть робитися або вводитися в обіг впродовж одного року. Вказані харчові продукти і інші об'єкти санітарних заходів можуть звертатися на ринку України до закінчення терміну їх придатності.

Якщо на момент набуття чинності Закону потужності вже діють і на них відсутній експлуатаційний дозвіл, оператори ринку повинні отримати експлуатаційний дозвіл на такі потужності. Експлуатаційний дозвіл, діючий на момент набуття чинності Закону, продовжує свою дію і не вимагає заміни.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини