Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За інтелектуальну власність Криму судитимуться

8 липня 2014, 17:41
1134
2
Реклама

Як виявилось, питання захисту прав інтелектуальної власності в Криму турбують не лише українців, а і росіян. Так, ще 6 травня Федеральна служба інтелектуальної власності РФ опублікувала інформацію про визнання дії виняткових прав на об'єкти промислової власності, засвідчених відповідними охоронними документами України, на території Росії. Цей лист викликав більше питань, ніж відповідей, і було схоже на яку - те прийом для кримчан.

Заява Роспатента вже не раз була прокоментована і не раз були дані рекомендації по його застосуванню. Зокрема в ході круглих столів: "Борги і інтелектуальна власність в Криму: як повернути або просто забути"? і "Як врятувати активи, майно і інтелектуальну власність підприємств в Криму і на інших окупованих територіях"? і були дані рекомендації не йти по шляху, вказаному Роспатентом, а здійснити повноцінну реєстрацію об'єктів ІС за законодавством Росії. Ця рекомендація мала під собою чітке обгрунтування - процедура перереєстрації в російському законодавстві не була встановлена, що у результаті могло привести до скупчування заявок про перереєстрацію в Роспатенте і як результат - реєстрації торгової марки третіми особами в Росії.

На сьогодні ми можемо спостерігати новий етап розвитку "високих законодавчих стосунків" Росії і Криму. Так, в Державну Думу РФ вже внесений проект Федерального закону N 558302-6 "Про внесення доповнення у Федеральний закон "Про введення в дію частини четвертої Цивільного кодексу РФ", який передбачає :

1) можливість фізичними особами, що проживали в Криму і отримали громадянство РФ і юридичними особами, що зареєстрованою в Криму і подали заяву про внесення відомостей про них в ЕГР юридичних осіб РФ, які подали заявки на реєстрацію торгових марок, винаходів, корисних моделей, промислових зразків, найменувань місць походження товару в Укрпатент, але ще не отримали охоронний документ в Україні, - подати заявки в РФ зі збереженням дати пріоритету по подачі заявки в Україні.

В даному випадку як у російських, так і у іноземних заявників, що подали заявки в Роспатент, можуть виникнути складнощі з реєстрацією. Наприклад, може виникнути ситуація, коли заявник перед подачею заявки в РФ провів пошук, переконався, що немає схожих назв, і в той же час "кримський" заявник подасть заявку в РФ з українською датою подачі.

Марія Ортынская

2) визнання на території РФ дії прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торгові марки, найменування місць походження, засвідчених офіційними документами України. Це визнання буде поширюється на ті об'єкти, які належали фізичним особам, що проживали в Криму і отримали громадянство РФ або юридичним особам, що зареєстрованим в Криму і подали заяву про внесення відомостей про них в ЕГР юридичних осіб РФ.

Примітно, що для визнання на території РФ дії прав на об'єкти промислової власності, потрібна тільки заява. І Роспатент не проводитиме перевірку відповідності об'єкту критеріям правової охорони в РФ.

Захищаючи права інтелектуальної власності, як в Україні, так і РФ, у мене виникає немало практичних питань, наприклад:

- Як бути з фізичними особами - власниками торгових марок? Згідно ж статті 1478 ГК РФ володарем виняткового права на товарний знак може бути юридична особа або індивідуальний підприємець. У Україні, як і у більшості країн світу, власником ТМ може бути будь-яка фізична і юридична особа.

- Як бути з об'єктами корисних моделей? Так, згідно ч. 2 ст. 6 ЗУ "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" об'єктом корисної моделі може бути: продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин); процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту або процесу. У РФ інша ситуація - в якості корисної моделі охороняється технічне рішення, що відноситься до пристрою (ст. 1351 ГК РФ). В даному випадку прийняття без перевірки патенту на корисну модель, об'єктом якої є спосіб, суперечитиме законодавству РФ.

- Як бути, якщо в РФ компанія ХХХ подала заявку 10.01.2014, а компанія УУУ подала заявку на таку ж ТМ 09.01.2014 але тільки в Україну, а потім скористалася правом подачі заявки в РФ зі збереженням дати подачі української заявки?

Як бачимо, в даному випадку виникає ще більше питань, чим по листу Роспатента. У разі, якщо цей проект буде прийнятий, то ми можемо чекати немало судових суперечок. Але тим же "кримським" заявникам і власникам об'єктом ІС, які все ж захочуть скористатися цією процедурою, необхідно пам'ятати, що:

- у них права або заявка на об'єкт мала бути на той момент, з якого РФ вважає що Крим приєднався до неї;

- цю заяву можна подати тільки до 01.01.2015.

Марія Ортынскаядиректор IPStyle

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини