Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як IT- технології допомагають адвокатам розшукати свого клієнта в екстреному випадку?

7 липня 2014, 15:24
708
3
Автор:
Реклама

Днями АТ "Юскутум" офіційно оголосило про випуск першого мобільного застосування Legal Alarmяке дозволить клієнтам компанії мінімізувати риски, пов'язані з методами роботи контролюючих і правоохоронних органів. У екстреній ситуації, як те: Обшук, Допит, Затримання, просте натиснення кнопки виклику активує оперативну допомогу кваліфікованого адвоката, який прибуде по місцю знаходження клієнта. Навіть якщо співробітники міліції постараються приховати цю інформацію від адвоката затриманого. Про цих і інших перевагах унікального мобільного застосування ми поговорили з адвокатом АТ "Юскутум" Денисом Овчаровым, а також технічним розробником програми - Євгенієм Халецким.

- Сьогодні представники різних професій все частіше використовують у своїй роботі сучасні смартфони, гаджети і інші новинки IT- ринку. А як технологічна революція впливає на старовинну професію адвоката?

Денис Овчаров (Д. О.) : Сучасний адвокат не може бути успішний сьогодні без IT- технологій, які забезпечують зручність і оперативність в роботі.

В першу чергу ми використовуємо засоби, що дозволяють фотографувати процесуальні документи замість перепису документу від руки. І якщо зовсім нещодавно за допомогою фотоапарата на один документ ми витрачали 10-15 секунд, то зараз при використанні планшета або мобільного телефону витраченого часу буде ще менше.

Також адвокатові в роботі дуже допомагає диктофон. Звичайно, запис судового засідання можна витребувати в суді, але це не завжди буває оперативно. Диктофон дозволить вам вмить скористатися записом в робочих цілях.

Ще один важливий момент - коли ти працюєш в суді в парі з іншим адвокатом або помічником. Судді зазвичай дуже не люблять, коли адвокати між собою перешіптуються. За допомогою гаджетів можна безпечніше спілкуватися з напарником, допомагати з формулюванням питання або звернути його увагу на статтю в Кодексі. Це дозволяє легше контролювати ситуацію.

Що ж до клієнтів адвоката, то їх останнім часом цікавить встановлення їх місця знаходження. Сучасний український адвокат час від часу стикається з проблемою, коли до затриманого клієнта дуже складно потрапити. У країні досі існує практика, при якій працівники міліції фактично викрадають людину і відвезли її в невідомому напрямі. Адвокати в таких випадках починають дзвонити по райвідділах, об'їжджати їх, спілкуватися з посадовцями і піднімати особисті зв'язки, щоб з'ясувати місцезнаходження клієнта.

- Днями "Юскутум" заявив про випуск мобільного додатка Legal Alarm, який дозволить у разі екстреної необхідності максимально просто і ефективно викликати на допомогу свого адвоката. Розкажіть детальніше про цей продукт. Як прийшла ідея відносно її розробки, що вас до цього підштовхнуло? Чи є у світі подібні аналоги?

Д. О. : Ідея створення мобільного додатка Legal Alarm народилася в процесі нашої роботи, коли клієнт був позбавлений можливість повідомити, де він знаходиться, і що з ним відбувається. Також, на наших семінарах і тренінгах у клієнтів часто виникало питання - а що ви робитимете, якщо міліція мене пов'яже і відвезе в невідомому напрямі? Як ви нас шукатимете?

Що може зробити звичайний юрист в таких випадках? Зробити відповідні запити… Можливо, родичі запишуть номер машини, на якій відвезли підозрюваного… Можливо, його раніше кудись викликали на допит… Клієнти абсолютно справедливо помічають, що усе це дуже добре, проте, головне завдання упирається у фізичну безпеку людини. Адже, неодноразові випадки, коли працівники міліції, не довозячи людину в райвідділ, катали його по місту, вивозили в ліс, катували.

Усе це підштовхнуло нас на думку, який простий механізм ми можемо запропонувати клієнтові, який хай і не закриє проблему на 100 %, але дасть хорошу вірогідність того, що ми людину незабаром знайдемо. На сьогодні цим механізмом є перше мобільне застосування для iPhone під назвою Legal Alarm, яке за ініціативою АТ "Юскутум" розробив програміст Євгеній Харецкий.

Інший важливий аспект мобільного застосування полягає в його інформаційній складовій. На семінарах ми часто давали інструкції для персоналу - як поводитися під час обшуку, як вести під час допиту. Проте виникало інше питання - куди ці інструкції подіти, і де їх зберігати, на робочому місці, удома?. Як часто їх перечитувати? Це завжди було своєрідною проблемою, яку ми вирішили за допомогою цього застосування, - помістивши увесь алгоритм дій у разі екстремальної ситуації в мобільний телефон.

Євгеній Харецкий (Е. Х.) : Мобільний телефон, як засіб зв'язку практично завжди знаходиться у будь-якої людини під рукою. Фактично цілу добу. Навіть було проведено дослідження, яке показало, що спляча людина почуває себе некомфортно, якщо його мобільний телефон не знаходиться поруч. Настільки ми звикли до цього засобу зв'язку, що він постійно має бути на відстані витягнутої руки. Тому, поки у нас не з'явилася можливості імплантувати якийсь передавач, мобільний телефон для таких цілей підходить краще всього.

Коли мені поступила пропозиція зайнятися цим проектом, природно, я зацікавився тому, що до цього нічого подібного не зустрічав. Наскільки я знаю, прямого аналога з таким же функціоналом на ринку немає. У юридичній ніші існують різні мобільні застосування, але вони переважно інформаційного плану. Це різні довідники, збірки питань/відповідей, додаток типу "задай питання адвокатові" або "знайди нотаріуса по карті".

Технічні вимоги цього застосування передбачають просту програму в iPhone, щоб в екстреній ситуації користувач міг натиснути кнопку один раз і покласти телефон в кишеню, не світивши його перед міліцією. Додаток продовжує роботу, висилаючи адвокатам зведення про місце знаходження клієнта.

- Додаток поки що розрахований на власників iPhone. Чи буде подібна версія для власників смартфонів з системою Android?

Е. Х. : Незабаром версія додатка для Android також з'явиться. Адже Android поки що залишається найпопулярнішою оперативною системою серед усіх смартфонів.

- Як побудований ланцюжок використання клієнтом цього застосування? З чого усе починається і як працює?

Д. О. : Додаток має дві складові - комерційна і некомерційна. Будь-який охочий може безкоштовно викачати програму в iStore і скористатися під час екстремальних ситуацій інструкціями, які ми помістили в це застосування, а також телефоннами гарячих ліній. Як тільки людина розуміє, що комерційна складова додатка йому також потрібна, щоб адвокат зміг відреагувати на тривожний сигнал і встановити його місцезнаходження - він може звернутися в АТ "Юскутум". Ми укладаємо з клієнтом адвокатський поліс, клієнт передоплачує роботу адвоката у разі натиснення на кнопку, вносячи гроші на депозит. Після цього ми починаємо працювати на комерційній основі і оперативно реагуємо на виклики, які клієнт подає. Це може відбуватися шляхом натиснення кнопки, коли клієнт з якихось причин не може з нами спілкуватися по телефону. Або ж він нам дзвонить і отримує консультацію. Якщо ми потрібні йому на місці, ми виїжджаємо туди, де знаходиться клієнт. Додаток оснащений функцією геолокации, що дозволяє точно встановити місцезнаходження клієнта.

Взагалі, ситуація з телефонами при затриманні дуже цікава. Навіть якщо міліція телефон відбирає, його практично ніколи не відключають. Є така тенденція, що якщо ти дзвониш клієнтові і він не відповідає - це вірна ознака того, що його вже забрали.

- Чому міліція не відключає мобільні телефони?

Д. О. : А раптом там pin- код? І як же вони його включать назад, адже співробітники міліції неодмінно захочуть дізнатися, кому ти дзвонив, і з ким ти спілкувався в певний час. Можливо, це співучасники або свідки. Тому, вони, як правило, не вимикають телефон, оскільки не зможуть його потім використовувати у своїх цілях.

- Як визначається місце знаходження клієнта за допомогою телефону і мобільного застосування?

Е. Х.: Клієнт автоматично, шляхом натиснення на тривожну кнопку, активував функцію стеження. Використовуючи GPS, його місцезнаходження можна визначити з точністю до 5 метрів. Чим якісніше буде зв'язок між смартфоном і супутником, тим точніше будуть координати клієнта. Звичайно, якщо ви загорнете телефон у фальгу або заховаєте його в підвальному приміщенні, шанси встановити координати уменшаются. Але якщо людину везуть в машині, відстежити його не складе труднощів.

Д. О. : Деякі мобільні оператори надають схожі послуги для стеження за дітьми, звані "Маячок". Нас часто запитують - а в чому ж буде відмінність між мобільним застосуванням і цією функцією? Різниця в тому, що мобільний оператор дає радіус знаходження до 1 кілометра, тоді як ми отримуємо точність до 5 метрів. З інфраструктурою Києва радіус в 1 км може означати занадто широке поле для можливого місця знаходження людини.

Згадаємо ситуацію з Денисом Бугаем. Адже, коли його затримали, основною проблемою адвокатів стало виявлення клієнта. Вони безрезультатно бігали по райвідділах. І тільки коли усі колеги Дениса підняли свої зв'язки, підключили Омбудсмена, вони нарешті його знайшли. Цей випадок дуже показовий, оскільки перше, що роблять при затриманні правоохоронні органи - переконують людину, щоб він не користувався правовою допомогою, а співпрацював із слідством. На прохання подзвонити адвокатові, приміром, запевняють, що "він вже виїхав, але Ви, мабуть, вже нікому не потрібні".

- Що фактично відбувається після натиснення клієнтом кнопки виклику в мобільному додатку Legal Alarm?

Д. О. : Оператори кол-центра здійснюють дзвінок клієнтові у разі активації тривожної кнопки для уточнення тривоги, а також з'ясування можливих обставин і усного консультування.

Операціоністи бек-офиса на варті 24 години в добу, 7 днів в тиждень, вони супроводжують і координують роботу адвокатів при виїзді.

ля того щоб відключити тривогу необхідно ще раз натиснути на кнопку. І в цьому випадку клієнт отримуєте дзвінок оператора для підтвердження деактивації виклику адвоката. Оператор просить вказати встановлене раніше слово-пароль, і тільки тоді тривога буде відключена.

Ми розуміємо, що у цей момент за людиною можуть спостерігати і контролювати його дії. Іноді, коли дзвониш до свого клієнта, трубку може підняти невідома людина. Наше завдання - ідентифікувати клієнта і чітко розуміти - є у клієнта проблема, або немає. Тому пароль - це критерій ідентифікації, яка допоможе переконатися, що перед нами наш клієнт. Якщо ж клієнт на дзвінок не відповідає, або людина, що підняла трубку, називає невірний пароль - адвокат "Юскутум" оперативно виїжджає по місцю знаходження свого клієнта.

- Які ваші очікування від запуску мобільного застосування? Наскільки дорого буде коштувати підтримка його комерційної складової? Наскільки легко зможе сприйняти новинку наш юридичний ринок?

Д. О. : Тенденція в нашій країні така, що колишня практика, коли людей фактично викрадають і відвезли в невідомому напрямі, не викоріниться. У цій ситуації для клієнта питання ціни не стоятиме. Тому, що першочергова потреба людини - це його безпека.

Поки ми прийдемо до того, що в Україні з'являться не лише Європейські закони, але і їх цивілізоване застосування, я думаю, пройде не один рік. Зараз же клієнтові важливо розуміти, що на першу вимогу адвокат приїде і надасть кваліфіковану допомогу. Навіть у тому випадку, якщо міліція умовчуватиме його місцезнаходження.

Наш мобільний додаток Legal Alarm - це нове слово в наданні юридичних послуг, зручний інструмент виклику адвоката, за яким стоїть професійний штат співробітників АТ "Юскутум", що має успішний досвід в правовому захисті бізнесу.

Юридичний ринок потребує подібної послуги і механізму її забезпечення, який був породжений самою контролюючою державою, а точніше - його методами.

Тепер отримати якісну адвокатську допомогу у разі раптового Обшуку, Допиту, Затримання і незаконних дії з боку правоохоронних органів, можна усього лише за допомогою одного кліка.

Розмовляв Сергій Саченкоголовний редактор порталу ЮРЛИГА



Скачать Legal Alarm з AppStore

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини