Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

8 альтернатив імпорту газу запропонував Мінфін

4 липня 2014, 11:13
308
2
Реклама

Міністерством фінансів України спільно із зацікавленими міністерствами і відомствами розглянуті можливі варіанти заміщення природного газу, що імпортується, іншими видами палива і енергії. Кожен із запропонованих напрямів має як переваги так і недоліки, і може бути розвинено за умови його доцільності застосування в конкретному регіоні України.

1. Біопаливо. Цей напрям розрахований для використання локально в населених пунктах, де проживає не більше 20 тис. жителів. Пропонується перекласти котли на опалювання біологічно активними видами палива. Очікується, що впровадження таких проектів поліпшить розвиток логістики. Крім того, для створення сировинної бази можуть використовуватися малопридатні землі, що зумовить збільшення надходжень до місцевих бюджетів. З числа мінусів - обмеженість круга споживачів (на сьогодні використовується тільки для виробництва тепла бюджетним установам).

2. Синтез-газ (горючий газ) - це газ, отриманий в результаті газифікації вугілля, для його здобичі використовуються залишки вугілля власного виробництва. Застосування такого газу можливе як локально, так і глобально. Реалізація цього варіанту вплине не лише на зменшення використання природного газу, що імпортується, але і дозволить за наявності додаткового устаткування зменшити викиди вуглекислого газу в повітря.

3. Збільшення власної здобичі палива - впровадження технологій глибинного буріння. У центральній частині Дніпровсько-донецької западини в минулі роки було відкрито 43 газоконденсатних нафтогазових родовищ на глибинах більше 5 км. Проте одним з мінусів реалізації запропонованого варіанту є відсутність економічних стимулів для видобутку газу із-за його високої собівартості. Також існує потреба в оновленій карті геологорозвідувальних робіт по підтвердженню запасів газу.

4. Водовугільне паливотобто, створення вугільних сумішей. Хоча реалізація проекту вимагає виділення додаткової території, це дозволить зменшити викиди в атмосферу. Крім того, це дозволить понизити собівартість теплоэнергии на 50%.

5. Використання електроенергії в нічний час для акумуляції тепла - автономні системи опалювання будівель на базі теплоаккумуляторов - генератор і акумулятор тепла в системі опалювання і гарячого водопостачання з примусовою циркуляцією теплоносія для приміщень. Очікуваний термін реалізації проекту - 25 робочих днів, а його окупність - 3-4 року, при цьому гарантована експлуатація складає 30 років. Серед додаткових витрат - необхідність установки другого лічильника. Устаткування легко адаптується в діючу систему опалювання.

6. LNG- термінал (морський термінал по прийому зрідженого газу). На думку учених, LNG можна розглядати як альтернативу російському природному газу, який поставлятиметься за ринковими цінами 380 дол. США за 1 тис. куб. м Проте, є низка невирішених запитань, зокрема, відносно постачальників газу, відведення земельних ділянок під об'єкти проекту, політичне питання з Туреччиною для транзиту через протоку Босфор т.д.

7. Синтез-газ SG - газ для хімічної промисловості, отриманий в результаті газифікації (конверсії) вугілля. Для здобичі використовується рядове вугілля власної здобичі (близько 10 млн. т вугілля будь-яких марок). Собівартість виробництва синтез-газа з вугілля удвічі дешевша, ніж з природного газу.

8. Синтетичний природний газ SNG - це аналог природного газу, отриманий в результаті газифікації (конверсії) вугілля. Реалізація такого варіанту передбачає зменшення використання природного газу, що імпортується, на 2 млрд. м куб. Проте, на сьогодні сертифікація установок по газифікації в Україні відсутня. Цікаво, що усього у світі діють 85 таких газогенераторних установок. Нині в КНР вже працює 19 заводів газифікації вугілля за технологією газифікації порошкоподібного вугілля сухим методом, і в процесі будівництва ще 2 заводи.

Оскільки жоден напрям скорочення споживання природного газу, що імпортується, не можливо розвивати в Україні за відсутності реальних проектів, Мінфіном запропоновано створити відповідний робочий гурточолювану Минрегионом. Серед основних завдань робочої групи - пошук реальних проектів, спрямованих на заміщення природного газу, що імпортується, які можуть претендувати на державну підтримку. Пріоритетними мають бути проекти, спрямовані на заміщення природного газу (а не модернізацію газового устаткування), що імпортується, при виробництві тепла населенню, оскільки саме у сфері теплопостачання держава здійснює подвійне субсидування.

За інформацією Мінфіну

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини