Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалені закони про метрологію і стандартизацію

5 червня 2014, 11:14
1621
0
Реклама

Верховна Рада України прийняла сьогодні Закон про метрологію і метрологічну діяльність (проект № 4583) який передбачає розмежування регулюючих, наглядових і господарських функцій у сфері метрології, розширення застосування механізмів акредитації, гармонізацію законодавчих актів законодавством ЄС, створення Державній метрологічній інспекції.

Документом також заплановано ввести адміністративну відповідальність за порушення умов і правил проведення перевірки засобів вимірювальної техніки і виконання вимірів, уточнити визначення терміну сертифікат відповідності і уточнити назви документів дозвільного характеру.

Крім того, Радою прийнятий Закон про стандартизацію (проект № 4585) що передбачає створення і функціонування єдиного національного органу стандартизаціїякий не буде органом державної влади.

Функції такого органу виконуватиме юридична особа публічного права, до повноважень цього органу передається, зокрема:
- прийняття і відміна нацстандартов
- організація і координація діяльності в області стандартизації
- затвердження програми робіт по стандартизації
- представлення інтересів України в міжнародних і регіональних організаціях по стандартизації і співпрацю з національними органами стандартизації інших держав і так далі

Передбачається введення двох рівнів стандартизації залежно від суб'єкта стандартизації, який приймає стандарти :

1) національні стандарти, прийняті національним органом стандартизації;

2) стандарти і технічні умови, прийняті підприємствами.

Відміняється галузева стандартизація, у зв'язку з чим впродовж 15 років центральні органи виконавчої влади мають право перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою перекладу їх на національний рівень.

Законом також відміняється: узгодження проектів національних стандартів з державними органами, державну реєстрацію технічних умов, обов'язковість застосування національних стандартів та ін.

Читайте також думку юристів : Євростандарти стають ближче, а роль держави в розробці стандартів все далі. Чи до кращого запропоновані зміни?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини