Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ стурбований підвищенням цін на бензин - що робити учасникам ринку?

28 квітня 2014, 12:34
320
0
Реклама

24.04.2014 у Антимонопольному комітеті України відбувся круглий стіл на тему "Цінова ситуація на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами". Необхідність проведення такого заходу була викликана недавнім підвищенням цін на бензин і дизельне паливо з боку АЗС.

На думку АМКУ, достатніх підстав для такого підвищення у АЗС не існувало. Представники Комітету неодноразово відмічали, що роздрібні ціни учасників ринку, запрошених на круглий стіл, значно перевищували ціни, які могли б бути встановлені в умовах жорсткої конкуренції. АМКУ встановив, що упродовж січня-квітня 2014 року ціни на бензин А-95 і дизельне паливо підвищилися майже на 50%. При цьому ціни підвищувалися АЗС одночасно і на однаковий рівень. І хоча світові ціни теж змінювалися, роздрібні ціни на АЗС істотно випереджали ріст цін у світі.

Таким чином, АМКУ дійшов висновку, що на ціноутворення впливали суб'єктивні чинникисеред яких можливість використання ринкової влади і узгодження конкурентної поведінки учасників ринку відносно встановлення завищених однакових або близьких за розміром цін на моторні бензини і дизельне паливо.

Що виступали учасники ринку вважають, що на підвищення цін впливали об'єктивні чинникизокрема, збільшення акцизу, валютні коливання, неможливість купити валюту в певний період, витрати на фрахт і так далі. Вони наполягають, що для визначення обгрунтованості або необгрунтованості цін необхідно брати конкретний розрахунок за конкретний період і в конкретному регіоні.

Раніше 8.04.2014 АМКУ дав окремим представникам ринку рекомендації переглянути свою цінову політикувстановивши при цьому 10-денний термін. Оскільки цей термін збіг, а ціни на бензин і дизельне паливо не знизилися, Комітет повідомив, що вказані рекомендації не були виконані.

Що буде далі - не складно здогадатися. Якщо АМКУ порахує, що в діях ринку є ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зовсім скоро може бути відкрита нова справа про порушення.

Поки ж представникам ринку прямо на круглому столі був даний термін до 29.04.2014щоб розкрити АМКУ свою "політику ціноутворення".

Вікторія Пташник

Чи будуть суб'єкти господарювання щось подавати в АМКУ у відповідь на зроблений усний запит або ні, звичайно ж, залежить від вибраної стратегії, ми ж рекомендуємо звернути увагу на наступні моменти:

1. Продумати стратегію подальшої поведінки. Чи має компанія обгрунтовані аргументи і чи відстоюватиме свою позицію до останнього, або визнає наявність порушення і візьме на себе зобов'язання усунути його наслідки і так далі

2. Слід пам'ятати, що більшість інформації на яку посилається АМКУ в ході розгляду справ про порушення, збирається їм ще до початку справи. Тому будь-яка надана АМКУ інформація може зіграти як проти компанії, так і, навпаки, спростувати виявлені АМКУ ознаки порушення і запобігти почало справи про порушення.

3. Відповідати на усі письмові запити АМКУ. Просячи інформацію, Комітет повноважний збирати значний об'єм інформації. На усі питання запиту необхідно реагувати і при неможливості подати інформацію по якому-небудь з них слід аргументувати таку неможливість. У разі неможливості надати інформацію у встановлений Комітетом термін можна подати клопотання про продовження терміну для надання відповіді.

4. Подаючи в АМКУ інформацію, що є конфіденційною слід зробити обмовку в порядку, передбаченому законодавством. Це не допустить її розголошування третім особам в майбутньому.

5. Відповідати або немає на усні запити - залежить від вибраної стратегії. У будь-якому випадку слід зазначити, що надання відповіді на усний запит представника АМКУ є правом суб'єкта господарювання, а не обов'язком.

6. Украй бажано надати АМКУ додаткову інформацію що свідчить про об'єктивність підвищення цін на бензин і дизельне паливо. При цьому відсутність письмового запиту АМКУ дозволяє суб'єктам господарювання подати ту інформацію, яку вони визнають необхідною.



Вікторія Пташникадвокат, партнер ЮФ "Дроит"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини