Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ визнав порушення права шахтаря на отримання безкоштовного газу і електроенергії

Реклама

Європейський суд з прав людини встановив порушення Україною ст. 1 Протоколу № 1 Конвенції про захист прав людини і основних свобод у справі "Будченко проти України" (№ 38677/06). Справа стосувалася права Володимир Будченкощо живе в Горловці, на звільнення від плати за електрику і газ. Як шахтар на пенсії, пан Будченко має право на отримання безкоштовного вугілля. Але оскільки він живе у будинку з центральним опалюванням, відповідно до ст. 43 Гірські Закони він має право на звільнення від оплати газу і електроенергії, ці витрати бере на себе підприємство по видобутку вугілля. Оскільки його колишній працедавець, Шахта Леніна, проігнорувала запити про покриття цих витрат, він звернувся до суду в квітні 2003 року, стверджуючи, що шахта повинна оплачувати його рахунки шляхом внесків до місцевого бюджету. У квітні 2004 року суд визнав, що В. Будченко має право на звільнення від плати за електроенергію і газ, але вказав, що не існує правового механізму для реалізації розрахунків і фінансування
таких виплат, передбачених Гірським Законом. Спираючись, зокрема, на ст. 1 Протоколу № 1 Конвенції (захист власності), пан Будченко скаржився, що відмова в його вимозі була незаконною.

ЕСПЧ встановив порушення ст. 1 Протоколу № 1 Конвенції і зобов'язав Україну виплатити В. Будченко компенсацію у розмірі 2065 євро і відшкодувати 885,87 євро. витрат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини