Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР дозволила засудженим мати при собі мобільні телефони і ПК

8 квітня 2014, 17:32
8985
33
Реклама

Сьогодні Рада ухвалила Закон (проект № 4525) про внесення змін до Карно-старанного кодексу України відносно адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів.

Перша спроба провалилася - 225 голосів. З другої спроби Закон підтримали 237 народних депутатів.

Законопроект № 4525 припускає врегулювання таких питань :

- прав засуджених (на працю - не більше 40 годин в тиждень, і встановлюється робочий день або з 7 до 17.00, або з 6 до 16.00; відпочинок, пенсійне забезпечення, гуманне відношення, зокрема забороняється необгрунтоване примусове переривання сну засуджених в нічний час, у тому числі виключно для здійснення перевірки наявності засуджених);

- обов'язків засудженого;

- правила змісту осіб, хворих на туберкульоз, - вони міститися окремо від інших ув'язнених;

- порядок відвідування установ виконання покарань контролюючими органами;

- порядок і умови виконання покарання у вигляді арешту.

Зокрема виключена норма Кодексу відповідно до якої засудженим до арешту забороняється: побачення з родичами і іншими особами, за винятком адвокатів або інших фахівців в області права, які згідно із законом мають право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юрособи; отримання посилок (передач) і бандеролей, за винятком посилок (передач), одяг, що містить предмети, по сезону.

- порядок і умови відбування покарання у вигляді обмеження свободи (право мати при собі портативні персональні комп'ютери і аксесуари до них, користуватися засобами мобільного зв'язку).

- медичне обслуговування засуджених до обмеження свободи.

- зміна умов утримання засуджених до позбавлення волі.

Встановлено, що засуджений до позбавлення волі відбуває увесь термін покарання в одній виправній або виховній колонії, як правило, в межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до його місця проживання до засудження чи місцем проживання родичів засудженого.

- режим в колоніях і його основні вимоги.

Засудженому забезпечується можливість спілкування з адвокатом і іншим фахівцем в області права в приміщенні без суцільного захисного скла з їх згоди.
Отримання правової допомоги поширюється на засуджених, таких, що знаходяться на лікуванні в стаціонарних установах. Охорона засуджених в таких випадках здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері виконання карних покарань по місцю знаходження установи охорони здоров'я.

Засудженим надається, у тому числі і під час перебування в стаціонарних установах здоров'я, право на телефонні розмови (у тому числі в мережах рухливого (мобільною) зв'язку) без обмеження їх кількості під контролем адміністрації, а також користуватися глобальною мережею Інтернет.

- короткочасні виїзди за межі колоній для отримання медичної допомоги, якщо така допомога не може бути надана на території відповідного місця позбавлення волі.

- відповідність примусового годування вимогам Європейського суду з прав людини

Примусове годування засудженогоякий заявив про відмову від вживання їжі, і по висновках комісії лікарів не має психічного захворювання і усвідомлює наслідки своїх дій, забороняється. Примусове годування може бути здійснене лише в тих випадках, коли, на думку лікаря, в результаті відмови від вживання їжі стан засудженого значно погіршується. Порядок примусового лікування не повинен порушувати стандарти, визначені практикою ЕСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини