Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ заявив про неприпустимість відмови банків у видачі клієнтам засобів з рахунків в гривні

Реклама

У листі від 1апреля 2014 року № 19-012/13603 Нацбанк розповів про випадки необгрунтованої відмови окремих банків видавати клієнтам засобу з банківських рахунків (в т.ч. - в іноземній валюті) з посиланням на нібито заборону НБУ на здійснення таких дій.

Нацбанк заявив, що не вводив ніяких обмежень на отримання клієнтами - фізособами засобів зі своїх рахунків в національній грошовій одиниці.

Що стосується вкладів в іноземній валюті, Нацбанком були введені тимчасові регулятивні норми, регулюючі видачу вкладів з рахунків в іноземній валюті. Ці норми торкаються виключно:

- випадків дострокового розірвання депозитних договорів в іноземній валюті і дострокового погашення ощадних (депозитних) сертифікатів в іноземній валюті - в цьому випадку банкам надано право повертати клієнтам засобу в національній валюті по курсу купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції;

- випадків запиту клієнтів на отримання великих сум готівки в іноземній валюті - банки зобов'язані здійснювати видачу (отримання) готівкових засобів в іноземній валюті з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси і банкомати банків в межах до 15000 гривен в добу на одного клієнта в еквіваленті по офіційному курсу Нацбанку.

Вказані регуляторні норми введені тимчасово (до 1 травня 2014 року) і мають на меті забезпечити ритмічне задоволення потреб клієнтів в готівковій іноземній валюті в умовах об'єктивних технічних складнощів з підкріпленням кас банків іноземною готівкою в умовах напруженої ситуації в країні.

Банки не мають ніяких підстав відмовляти клієнтам в:

- виплаті засобів з їх рахунків в межах вказаних регуляторних норм;

- здійсненні переказу коштів в іноземній валюті, що належать клієнтам, в повному об'ємі відповідно до нормативно-правових актів Нацбанку з питань валютного регулювання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини