Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов попросило закрыть уголовные производства, открытые для давления на бизнес

2 квітня 2014, 10:54
262
0
Реклама

Для ефективної боротьби з економічними правопорушеннями буде створена Служба фінансових розслідувань, яка дозволить вивести з тіньового сектора мільярди гривен, заявив заступник Міністра прибутків і зборів України Володимир Хоменко. Сприяти цьому буде і введення того, що відповідає механізму декларування витрат.

Нагадаємо, раніше А. Яценюк призвав замість податкової міліції створити Службу фінансових розслідувань.

За його словами, щорічно від несплати податків і зборів держава втрачає близько 140 млрд. грн. До того ж, на держзакупівлях розкрадається більше 100 млрд. грн.

Ефективний контроль над прибутковою частиною бюджету дозволить збільшити надходження на 30 % - 40 %. Крім того, встановлення суворого контролю над витратами дозволить запобігти розкраданню бюджетних коштів, яке зараз досягає 100 млрд. в рік.- відмітив В. Хоменко.

Для боротьби з ухиленням від оподаткуванням Миндоходов вже визначені нові підходи. Ліквідація економічної злочинності здійснюватиметься за рахунок не лише виявлення і розслідування таких правопорушень, а введення механізмів знешкодження тіньового збагачення.

Також буде посилений контроль за виробництвом і обігом підакцизних товарів шляхом впровадження механізму електронної лазерної маркіровки підакцизних товарів. Така маркіровка дозволить контролювати товарообіг підакцизних товарів на усій території України, мінімізувати виготовлення контрафакта і сприяти збереженню мільярдів гривен в рік.

Особливу увагу співробітники оперативних підрозділів приділятимуть фактам незаконного відшкодування з бюджету ПДВ. Вже впродовж останніх 20 днів березня співробітниками оперативних підрозділів Міністерства виявлено і проводиться відробіток 160 комерційних структур, якими сформований податковий кредит підприємствам реального сектора економіки на загальну суму більше 13,5 млрд. грн. Здійснюється досудове розслідування по 45 суб'єктам господарювання, по яких враховується 4,6 млрд. грн. невідшкодованих сум ПДВ.

Змінилася і оцінка оперативно-розшукової діяльності і досудового слідства. Усю роботу спрямовано, в першу чергу, на відшкодування заподіяного збитку державі. Крім того, керівництво Миндоходов звернулося в Генпрокуратуру з проханням закрити карні виробництва, які незаконно вносилися в єдиний реєстр для чинення тиску на певні комерційні структури.

Вже сьогодні прокуратурою закрито 393 таких карних виробництв, в яких відсутній склад злочину. Проводяться службові перевірки по фактах незаконного внесення інформації в єдиний реєстр. Винні притягатимуть до дисциплінарної і карної відповідальності, підкреслив В. Хоменко.

У зв'язку з цим, на думку пана Хоменко, на зміну сьогоднішній системі правоохоронних органів по боротьбі з економічною злочинністю, яка себе скомпрометувала, повинен прийти новий єдиний орган із спеціальним статусом. Він має бути підконтрольний Кабміну.

За ініціативою Уряду розпочаті консультації з європейськими організаціями, такими як - Організація економічного співробітництва і розвитку, Європейське бюро по боротьбі з шахрайством, Європол, а також службами фінансових розслідувань ЄС по концепції створення такого органу.

У службу повинні набиратися фахівці своєї справи на конкурсній основі, незаангажовані партійною приналежністю, а також після проходження психофізіологічного тестування. Ця процедура буде однаковою для усіх, підкреслив Володимир Хоменко.

Джерело: Миндоходов.

Нагадаємо, раніше Миндоходов заявило про припинення оцінки ефективності перевірок по сумі донарахувань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини