Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 квітня вводиться пенсійний збір на купівлю валюти

Реклама

Сьогодні, 1 квітня, набули чинності ряд норм Закону № 1166 - VII "Про попередження фінансової катастрофи і створення передумов для економічного зростання в Україні", прийнятого Верховною Радою 27 березня 2014 року.

Зокрема, діють зміни, внесені в Закон "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" про стягуванні збору по ставці 0,5 % при купівлі юр- і фізособами іноземної валюти у безготівковій і / або готівковій формі. Організацію і контроль за сплатою (утриманням) збору забезпечує Нацбанк. Банки подають до 20 числа місяця, що йде за звітним, в органи ПФУ звіт про нарахування (утриманні) і сплату збору в порядку і за формою, певним Кабміном.

Також на постійній основі введено застосування основної ставки податку на прибуток підприємств на рівні 18 % і ПДВ на рівні 20 %. Введено оподаткування ПДВ по ставці 7 % на операції з поставки лікарських засобів і виробів медичного призначення (імпорт і постачання виробником).

Зменшений неоподатковуваний імпорт товарів, переміщуваних в міжнародних поштових відправленнях, з 300 до 150 євро.

Законом припинена дія ч. 2 ст. 42 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відносно здійснення перерахунку пенсій у зв'язку зі збільшенням середньої зарплати (доходу) в Україні, з якою сплачені страхові внески, на 2014-2015 рр.

Також встановлено, що громадянам, що проживають на території АР Крим і м. Севастополя, виплата пенсій і надання соціальних послуг здійснюються за рахунок засобів, які поступають від платників єдиного внеску, розташованих на території АР Крим і м. Севастополя. У разі виникнення дефіциту засобів для фінансування цих виплат такий дефіцит покривається за рахунок засобів бюджету АР Крим і бюджету м. Севастополя. Громадяни України, що проживають в Криму, громадянства Російської Федерації, що не отримали, і не одержуючі пенсії і соціальні послуги, від органів пенсійного забезпечення РФ мають право на отримання виплат згідно з українським законодавством.

Детальніше про законодавчі зміни читайте в матеріалі ЮРЛИГИ.

Відмітимо, що норми відносно оподаткування прибутків фізичних осіб (зокрема, оподаткування пенсій по ставці 15 (17) %, якщо їх розмір перевищує 10 тис. грн., з суми перевищення) набувають чинності з 1 липня 2014 року.

Ставки акцизного податку також будуть збільшені поступово:

- з 1 травня 2014 року - акцизний податок на пиво;

- з 1 вересня 2014 року - акцизний податок на спирт етиловий і інші спиртові дистиляти, алкогольні напої;

- з 1 липня 2014 року - акцизний податок на тютюнові вироби.

Також з 1 липня 2014 року буде скасовано посібник з догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку і встановлена фіксована сума допомоги при народженні дитини у розмірі 41280 грн. Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово в сумі 10320 гривен, інша сума допомоги підлягає виплаті упродовж наступних 36 місяців рівними частинами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини