Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Засвідчувати спадкоємство і дарування нотаріуси можуть без документу про оцінку майна

Реклама

Сьогодні, 28 березня, набув чинності наказ Мінюсту від 25 березня 2014 р. № 563/5 про внесення змін до Порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України. Так, встановлено, що нотаріус засвідчує угоду, що передбачає будь-який перехід права власності на об'єкти нерухомості і об'єкти незавершеного будівництва, окрім їх спадкоємства і дарування, за наявності документу про сплату до бюджету податку на прибутки фізосіб, обчисленого з ціни, вказаної в угоді, але не нижче за оцінну вартість такого нерухомого майна, визначеній суб'єктом оцінній діяльності відповідно до вимог нормативно-правових актів за оцінкою майна, і документу про оцінну вартість.

Крім того, згідно зі змінами, нотаріус засвідчує угоду, що передбачає будь-який перехід права власності на об'єкти рухомого майна (окрім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів), окрім їх спадкоємства і дарування, за наявності документу про сплату НДФЛ, обчисленого з ціни, вказаної в угоді, і документу про оцінну вартість такого майна, визначену суб'єктом оцінну діяльність.

Посвідчення угоди, що передбачає будь-який перехід права власності на легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди, окрім їх спадкоємства і дарування, та, що відповідає здійснюється за наявності документу про сплату НДФЛ, обчисленого виходячи з вказаної в угоді ціни, але не нижче за среднерыночной вартість таких транспортних засобів (визначеною відповідно до пункту 173.1 статей 173 розділи IV Податкового кодексу) або не нижче за оцінну вартість таких транспортних засобів, визначеній суб'єктом оцінній діяльності (по вибору платника податків).

У випадку якщо платником податків сплачений НДФЛ, обчислений з вказаної в угоді ціни, але не нижче за оцінну вартість транспортного засобу, нотаріусові також подається документ про оцінну вартість, визначену суб'єктом оцінної діяльності.

Нагадаємо, згідно попередньої редакції Порядку здійснення нотаріальної дії за участю фізособи, предметом якої є об'єкт нерухомого і рухомого майна, здійснюється нотаріусом за наявності оцінної вартості такого майна.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини