Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про що домовилися влада і опозиція? - текст Угоди

21 лютого 2014, 16:39
244
1
Реклама

Сьогодні в Адміністрації Президента України відбулося підписання Угода про врегулювання кризи в Україні. Сторони домовилися про наступне:

- впродовж 48 годин після підписання угоди має бути прийнятий, підписаний і обнародуваний спеціальний закон, який відновить дію Конституції України 2004 р. зі змінами, внесеними досі. Підписанти заявляють про намір створити коаліцію і сформувати уряд національної єдності впродовж 10 днів після цього.

- конституційна реформа, яка урівноважить повноваження Президента, уряду і парламенту, буде розпочата негайно і завершена у вересні 2014 р.

- президентські вибори будуть проведені відразу після прийняття нової Конституції України, але не пізніше за грудень 2014 р. (нагадаємо, сьогодні Янукович заявивщо ініціює дострокові вибори Президента).

Буде прийнято нове виборче законодавство, а також сформований новий склад ЦВК на пропорційній основі відповідно до правил ОБСЄ і Венеціанській комісії.

Розслідування недавніх актів насильства буде проведено під загальним моніторингом влади, опозиції і Ради Європи. Влада не вводитиме надзвичайний стан. Також і влада, і опозиція повинні утримаються від застосування силових заходів.

Крім того, ВР прийме третій закон про звільнення від відповідальностіякий поширюватиметься на ті ж правопорушення, що і Закон від 17 лютого 2014 р. (останній закон про амністію набув чинності 17 лютого).

Передбачається, що обидві сторони докладатимуть серйозних зусиль для нормалізації життя в містах і селах шляхом звільнення адміністративних і громадських будівель і розблокування вулиць, скверів і площ.

Незаконна зброя має бути здана в органи МВС впродовж 24 годин з моменту набуття чинності закону про відновлення Конституції 2004 р. Після цього періоду усі випадки незаконного носіння і зберігання зброї підпадатимуть під чинне законодавство України. Також відмічено, що сили опозиції і влади відійдуть від позицій протистояння. Влада використовуватиме сили правопорядку виключно для фізичного захисту будівель органів влади.

Угоду підписали Президент України Віктор Янукович, керівник парламентської фракції Політичної партії "УДАР" Віталій Кличко, керівник парламентської фракції "В "Батькивщина" Арсеній Яценюк, керівник парламентської фракції "В "Свобода" Олег Тягнибок.

Від ЄС Угоду засвідчили Федеральний міністр закордонних справ Федеральної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмайер, міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський і керівник Департаменту континентальної Європи Міністерства закордонних справ Французької Республіки Эрик Фурнье.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини