Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВССУ пояснив, як розглядати скарги на рішення держвиконавців

20 лютого 2014, 13:20
546
0
Реклама

Пленум Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ 7 лютого 2014 р. прийняв постанова № 6 "Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність держвиконавця або іншого посадовця державної старанної служби (далі - ГИС) при виконанні судових рішень у цивільних справах".

Суди повинні враховувати, що до учасників старанного виробництва, які мають право оскаржити рішення, дії або бездіяльність держвиконавця або іншого посадовця ГИС, окрім стягувача і боржника, відносяться також представники сторін згідно із законом або договору, які діють від їх імені. Із скаргою у таких справах може звернутися і прокурор.

У постанові акцентується увага на тому, що адміністративні суди розглядають скарги:

- інших учасників старанного виробництва і осіб, що залучаються до проведення старанних дій, визначених в ст. 7 Закону про старанне виробництво, на рішення дії або бездіяльність держвиконавця або іншого посадовця ГИС при виконанні судового рішення, прийнятого відповідно до вимог ГПК;

- на рішення, дії або бездіяльність держвиконавця або іншого посадовця ГИС по виконанню рішень інших органів (посадовців), в т.ч. і під час виконання старанних написів;

- на постанови держвиконавця про стягнення старанного збору, витрат, пов'язаних з організацією і проведенням старанних дій і накладенням штрафу, прийнятих в старанних виробництвах відносно примусового виконання судового рішення у цивільній справі;

- на рішення, дій або бездіяльності держвиконавця або іншого посадовця ГИС при виконанні вироків, що стосуються дозволу цивільних позовів в карному виробництві (ст. 181 КАСУ);

- відносно рішень, дій або бездіяльності держвиконавця або іншого посадовця ГИС, прийнятих з метою виконання звідного старанного виробництва, в якому об'єднані старанні виробництва по виконанню судових рішень судів різних юрисдикцій і / або рішень інших органів (посадовців).

Рішення держвиконавця та ін. оскаржується до суду, що видав старанний документ незалежно від місця виконання судового рішення. За подачу такої скарги не треба оплачувати судовий збір.

 При розгляді відповідної скарги суд не має права вжити заходи забезпечення скарги (аналогічно забезпеченню позову) шляхом припинення старанного виробництва, припиненні дії обжалуемого рішення і тому подібне, оскільки це не є повноваженнями суду, а є винятковим повноваженням держвиконавця, яке може бути оскаржене до суду.

В той же час, до завершення розгляду скарги за наявності для цього підстав суд може припинити стягнення на підставі виконавського листа.

 

Нагадаємо, 7 лютого Пленум ВССУ прийняв ще одно постанову - "Про судову практику у справах про захист права власності і інших речових прав".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини