Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінити цільове призначення земельної ділянки?

Реклама

У листі від 21 січня 2014 року № 28-28-0.17-630/2-14 Госземагентство нагадало, що відповідно до ст. 5 Закону "Про індустріальні парки" право на створення індустріальних парків на землях державної і комунальної власності мають органи державної влади, органи місцевого самоврядування, які згідно Конституції України здійснюють право власника на землю від імені Українського народу і відповідно до закону наділені повноваженнями розпорядження земельними ділянками, а також орендарі земельних ділянок, які відповідно до справжнього Закону відповідають вимогам використання для індустріального парку.

Частиною дев'ятої ст. 93 Земельного кодексу визначено, що у разі створення індустріального парку на землях державної або комунальної власності земельна ділянка надається в оренду на термін не менше 30 років. Надання в оренду земельних ділянок індустріальних парків компаніям цих індустріальних парків, що управляють, здійснюється без проведення земельних торгів.

Ст. 8 Закону "Про індустріальні парки" встановлені вимоги до земельної ділянки в межах індустріального парку. Так, земельна ділянка, використання якої планується для створення і функціонування індустріального парку, може розташовуватися в межах або за межами населених пунктів і повинна відповідати таким вимогам:

1) відноситися до земель промисловості;

2) бути придатною для промислового використання з урахуванням умов і обмежень, встановлених відповідною містобудівною документацією;

3) площа земельної ділянки або сукупна площа суміжних земельних ділянок повинні складати не менше 15 гектарів і не більше 700 гектарів.

Зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється по проектах землеустрою відносно їх відведення. Зміна цільового призначення земельних ділянок державної або комунальної власності здійснюється Верховною Радою АР Крим, Радою міністрів АР Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про затвердження проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок і передачі цих ділянок у власність або надання в користування відповідно до повноважень, визначених ст. 122 ЗК. Проект відведення земельної ділянки узгоджується в порядку, встановленому ст. 186-1 ЗК.

Рада міністрів АР Крим, орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в місячний термін з дня отримання проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, погодженої в порядку, встановленому ст. 186-1 ЗК, приймає рішення про затвердження проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки і зміни його цільового призначення.

Також відмічено, що ст. 50 Закону "Про землеустрій" визначені документи, які повинен містити проект землеустрою по відведенню земельної ділянкищо розробляється у разі зміни цільового призначення земельної ділянки. Відшкодуванню підлягають втрати сільгоспугідь (ріллі, багаторічних насаджень, сінокосів, пасовищ)лісових земель і кущів як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних з сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини