Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують виплачувати посібник за загиблих і побитих митинговальщиков

3 лютого 2014, 10:44
154
3
Реклама

Минулого четверга, 30 січня, групою депутатів від В "Батькивщина" був зареєстрований проект закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі в мирних зборах (№ 4017-1).

Законопроектом передбачений ряд грошових відшкодувань і пільг для осіб, постраждалих під час мирних зборів. Відмітимо, що, на думку авторів проекту, такими потерпілими є:

1) члени сімей загиблих (померлих) учасників мирних зборів;

У разі загибелі (смерті) учасників мирних зборів передбачається виплата единоразового грошової допомоги в розмірі не менше 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час виплати цієї суми, а також призначається пенсія у зв'язку з втратою годувальника. Аналогічна норма торкається журналістів і медпрацівників.

2) учасники мирних зборів, які під час участі в мирних зборах отримали поранення або інвалідність, що привело до повної, часткової або тимчасової втрати працездатності;

Таким особам виплачується единоразовое грошова допомога в розмірі не менш 50-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час виплати цієї суми, а також призначається пенсія по інвалідності. Крім того, для них має бути організоване цілеспрямоване і ефективне лікування.

3) журналісти, медпрацівники, які під час мирних зборів постраждали при виконанні ними професійних обов'язків або піддалися переслідуванням за свою професійну діяльність;

Окрім компенсацій, пільг і виплат журналістам, медпрацівникам, які під час мирних зборів постраждали при виконанні ними професійних обов'язків, на них поширюється дія норм Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що викликають втрату працездатності".

4) учасники мирних зборів, що постраждалі і піддалися переслідуванням за участь в мирних зборах (таким учасникам виплачується единоразовое грошова допомога в розмірі не менш 20-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час виплати цієї суми і компенсації вартості пошкодженого або знищеного майна потерпілих).

Передбачається, що до потерпілих не відносяться працівники правоохоронних органів, посадовці і інші громадяни, які у виконання наказів або за власним бажанням брали участь в побитті, застосуванні зброї або застосуванні інших заходів масової поразки, підбурювали до порушення громадського порядку і безладів або скоювання злочинів, руйнували майно і (чи) у будь-який спосіб принижували честь і людську гідність учасників мирних зборів, або дії яких були спрямовані на перешкоду проведенню мирних зборів.

Членам сімей загиблих (померлих) учасників мирних зборів, а у разі їх відсутності їх батькам і утриманцям, гарантовані державою компенсації і пільгисеред яких безкоштовне отримання ліків по рецептах лікарів, безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, вступ поза конкурсом в державні і комунальні внз і багато що інше. В цілому перелік майже ідентичний переліку пільг, передбаченому проектом № 4017, про що детальніше читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Депутат хоче забезпечити потерпілих митинговальщиков безкоштовним проїздом і зубопротезированием.

Крім того, проектом передбачено, що призначення і виплата грошової допомоги не здійснюються, якщо потерпілий під час участі в мирних зборах:

1) скоїв злочин або админправонарушение;

2) знаходився в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння;

3) умисне заподіяв собі тілесні ушкодження, інша шкода своєму здоров'ю або самогубство;

4) подав свідомо помилкові відомості для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Також читайте:

За силовий розгін мітингів пропонують саджати у в'язницю на строк до 15 років

За отримані журналістом травми платитимуть з держбюджету?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини