Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У колоніях здійснюватимуть приховане стеження за ув'язненими?

20 січня 2014, 10:07
159
1
Реклама

16 січня 2014 р. був зареєстрований урядовий законопроект № 3898 про внесення змін до Карно-старанний кодекс України (відносно використання електронних засобів контролю).

Проектом передбачено, що адміністрація виправного центру здійснює нагляд і заходи попередження порушень порядку відбуття покарання, у тому числі з використанням електронних засобів контролю (нагадаємо, у виправних центрах відбувають покарання особи, засуджені до обмеження свободи). Крім того, в ділянці соціальної реабілітації засуджені:

- міститися під спостереженням, у тому числі з використанням електронних засобів контролю;

- з дозволу адміністрації колонії можуть пересуватися без нагляду чи з використанням електронних засобів контролю поза територією ділянки, але в межах населеного пункту, якщо це необхідно по характеру виконуваної ними роботи або у зв'язку з навчанням;

- після від'їзду 6 місяців покарання в ділянці у разі відсутності порушень режиму відбуття покарання, наявності житлових умов з дозволу адміністрації колонії можуть проживати без нагляду чи з використанням електронних засобів контролю в межах населеного пункту, де розташована колонія, зі своїми сім'ями, придбавати відповідно до чинного законодавства житловий будинок і заводити особисте господарство.

Діючою редакцією ст. 61, 99 Кодексу використання електронних засобів контролю не передбачене.

Передбачається, що порядок застосування електронних засобів контролю визначається нормативно-правовими актами Мінюсту.

Згідно з проектом (зміни в ст. 103 Кодекси) адміністрація колонії має право використовувати аудіовізуальні, електронні і інші технічні засоби, у тому числі прихованої установки для попередження втеч і інших злочинів, самогубств і тілесних ушкоджень, порушень встановленого законодавством порядку відбуття покарання, отримання необхідної інформації про поведінку засуджених.

Також відмітимо, проектом встановлюється, що відносно засудженого, відносно якого відповідно до ст. 81, 82 Карні кодекси України може бути застосовані умовно-дострокове звільнення від відбуття покарання або заміна невідбутої частини покарання м'якшим, орган або установа виконання покарань направляє погоджене із спостережливою комісією представлення до суду (діюча редакція ч. 3 ст. 154 Кодекси такого узгодження не передбачає). Нагадаємо, спостережливі комісії здійснюють громадський контроль за дотриманням прав засуджених під час виконання покарання.

Крім того, проект погоджує положення Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і Карно-старанного кодексу відносно віднесення засуджених, що досягли пенсійного віку, до категорії осіб пенсійного віку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини