Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Припиняючи право власності на земельну ділянку, суд відміняє запис об його держреєстрації і рішення держоргану

14 січня 2014, 14:57
2394
1
Реклама

За рішенням суду припиняється право власності на земельну ділянку шляхом відміни запису про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, а також визнається незаконним і відміняється рішення органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування. Така думка висловила Державне агентство земельних ресурсів України в листі від 04.12.2013 р. № 9-28-0.17-20315/2-13.

Госземагентство відмічає, що відповідно до ст. 116 Земельного кодексу громадяни і юридичні особи придбавають право власності і право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Кодексомабо за результатами аукціону.

Ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу передбачено, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної або комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Кодексупісля отримання погодженого проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки (а у разі потреби здійснення обов'язкової державної експертизи землевпоряджувальної документації згідно із законом - після отримання позитивного укладення такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки і надання його у власність.

Також Госземагентство звернуло увагу на те, що згідно ст. 202 Земельного кодексу (у редакції до 01.01.2013 р.) держреєстрація земельних ділянок здійснювалася у складі державного реєстру земель. Державний реєстр земель складався з двох частин: Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю і на право постійного користування землею, договорів оренди землі з вказівкою кадастрових номерів земельних ділянок і Поземельної книги, що містить відомості про земельну ділянку.

П. 9 і 10 Завершальних і перехідних положень Закону "Про Державний земельний кадастр" встановлено, що до 1 січня 2013 р. державна реєстрація земельних ділянок, які передавалися у власність із земель державної або комунальної власності, здійснювалася з видачею держактів на право власності на земельні ділянки. Реєстрація державних актів на право власності здійснювалася в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю і на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Документи, якими було засвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою, видані до набуття чинності вказаного Законує дійсними.

Постановою Кабміну від 9 вересня 2009 р.№ 1021 (втратило силу згідно з постановою Кабміну від 17 жовтня 2012 р. № 1051що набуло чинності з 1 січня 2013 р.) були затверджені Порядки ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі. П. 22 Порядки ведення Книги записів про державну реєстрацію держактів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі було визначено, що запис про держреєстрацію документу, що засвідчує право на земельну ділянку, в розділі Книги записів відміняється посадовцем на підставі рішення суду. Відміна запису здійснюється шляхом внесення в автоматизовану систему відомостей про відміну з вказівкою дати і основи відміни, посади, прізвища і ініціалів посадовця, що відмінив запис, і формування з використанням автоматизованої системи нових листів Книги записів, яке упевняється підписом посадовця і скріплюється друком територіального органу Госземагентства.

З 1 січня 2013 р. право власності, користування земельною ділянкою оформляється відповідно до Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень".

Відповідно до ст. 10 вказаного Закону Державний реєстр прав містить відомості про зареєстровані права і обтяження, суб'єктів прав, об'єкти нерухомого майна, документи, на підставі яких проведена держреєстрація прав.

Відповідно до ст. 26 Закону записи в Держреєстр прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав і їх обтяжили.

У разі відміни на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав в Держреєстр прав вноситься запис про відміну держреєстрації прав.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини