Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадянське суспільство уперше визнане рівноправним суб'єктом врегулювання, - юрист

12 грудня 2013, 16:47
328
0
Реклама

Європарламент сьогодні в Страсбурзі прийняв резолюцію по Українідокумент розміщений на сайті ЕП. У документі виражена підтримка мітингуючим за ЄС, засуджується грубе застосування сили проти учасників мітингу. Також Європарламент призвав владу України негайно звільнити мирних демонстрантів. Депутати ЕП підтримали початок роботи нової місії посередників на найвищому політичному рівні, щоб допомогти врегулювати політичну кризу в Україні. Також в ЕП вважають, що в Україні можливі дострокові вибори з метою відновити легітимність влади.

Європарламент жалкує за тим, що Віктор Янукович відклав підписання Угоди про асоціацію з ЄС. В той же час, ЕП підтверджує свою підтримку підписання документу після виконання Україною умов. У зв'язку з цим депутати ЕП також рекомендували МВФ і ЄБРР виділити гроші, необхідні Україні на реформи, і призвали Євросоюз до впровадження безвізового режиму для українців.

Крім того, в парламенті заявили про неприпустимість політичного і економічного тиску Росії на Україну, депутати запропонували Єврокомісії розглянути можливість контрзаходів проти Росії у рамках СОТ.

Вадим Трюхан

"Сам факт того, що ухвалило сьогоднішньої резолюції, безперечно, є позитивним сигналом для українського народу, який свідчить, що ЄС не просто спостерігає подіями, що відбуваються у нас, але і намагається активно впливати на врегулювання суспільно-політичної кризи, що посилилася в нашій країні", - розповів ЮРЛИГЕ Вадим Трюханексперт в області міжнародного і європейського права, який впродовж 1997-2011 років знаходився на дипломатичній службі України.

Юрист відмітив, що Європейський парламент - це один з найавторитетніших органів ЄС разом з Європейською Комісією і Радою Європейського Союзу. Він приймає рішення, які фактично зобов'язують або які є певними політичними орієнтирами для лідерів Європейського Союзу і інших органів і установ цього міжнародного органу. Резолюції не є документами, що фактично зобов'язують, це документи політико-правового характеру. В той же час, в ЄС існує практика, згідно якої усі інститути і усі високопоставлені особи ЄС враховують положення резолюцій, що приймаються Європейським парламентом. В даному випадку це політична позиція, яка братиметься за основу усіма інститутами і посадовцями в діалозі з Україною у широкому контексті - як з владою, так і з парламентською опозицією і громадянським суспільством, повідомив Вадим Трюхан.

"Дуже важливо відмітити - у Європейському Союзі уперше на офіційному рівні визнанощо громадянське суспільство є одним з рівноправних суб'єктів суспільно-політичного процесу", - акцентує увагу експерт. Адже зараз відбувається процес об'єднання різних сегментів громадянського суспільства і вироблення загальної позиції для подальшого діалогу з владою і опозицією. Підтримка Європейського Союзу в цьому плані надзвичайно важлива.

Також дуже важливо, що ЄС в особі Європарламенту звернув увагу на ситуацію з тиском Росії в оношении нашої держави, вважає пан Трюхан : "Уперше в офіційному документі ЕП, не рахуючи заяви окремих чиновників і політиків ЄС, звернена увага на цю проблему. Тому можна стверджувати, що позиція ЄС демонструє політичну волю бути учасником цього процесу і допомогти Україні в її діалозі з Росією".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини