Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для управління залізницею буде притягнений приватний капітал

29 листопада 2013, 17:35
169
0
Реклама

Уряд розробив нову редакцію проекту Закону "Про залізничний транспорт". Цей документ орієнтований на рішення ключових проблем галузі - прогресуючого старіння і значної міри зносу основних фондів, відсутності ефективного механізму залучення приватного капіталу і низького рівня конкуренції на ринку ж/д перевезень України.

Законопроект розроблений на основі так званого модельного закону, прийнятого в країнах Європейського Союзу, а також з урахуванням кращих світових практик, включаючи досвід Російської Федерації і Німеччини.

Основні новації:
- введення сучасної цільової моделі ринку залізничних транспортних послуг
- визначення інфраструктури залізничного транспорту загального користування
- впровадження ефективних механізмів для залучення приватного капіталу у управління транспортною державною монополією.

Також проект передбачає впровадження нових принципів тарифного регулювання на залізничному транспорті і застосування сучасних, ефективних логістичних моделей організації перевезень пасажирів і вантажів.

Експерти звертають увагу, що управління залізничним транспортом здійснюватиметься, виходячи з принципу збереження 100% акцій "Укрзализныци" в державній власності. Крім того, державна тарифна політика формуватиметься виключно на основі економічно обгрунтованих тарифів.

У новій редакції проекту є пункт про те, що встановлення регульованих тарифів нижче за економічно обгрунтований рівень без визначення джерел компенсації заборонено і може бути оскаржено в судовому порядку.

Крім того, законопроект передбачає виділення в окремий бізнес експлуатації залізничної інфраструктури загального користування і операцію рухомим складом приватними перевізниками. Для розуміння того, як система працюватиме, можна розглянути приклад Німеччини, де державна ж/д компанія управляє інфраструктурою і продає право виконувати перевезення по певному маршруту в певний час - приватним перевізникам.

Приведення української законодавчої бази під операторський бізнес впроваджуватиметься шляхом введення в Закон принципу "інвестиційна складова тарифу", а це означає, що на ринку з'являться вільні залізничні тарифи. Але вони все одно повинні обчислюватися за спеціальною методикою.

Джерело:
Инфобюллетень КМУ.

Читайте також:
Депутат бажає бачити пассажиро-ориентированную ж/д.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини